środa, 27 czerwca 2012

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem


Niewiarygodne, ale własnie oprzytomniałam, że ciasto zjedzone, a zdjęcia nie ma!
Ale na pewno będzie powtórka niebawem :-)


Składniki:

  • 250g mąki (u mnie 100g żytniej i reszta pszennej)
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml jog naturalnego
  • 2 żółtka
  • 50g zimnego masła

  • rabarbar
  • słodzik
  • cynamon, kardamon

Do mąki wymieszanej z proszkiem dodać masło (kawałek masła obtaczamy w mące i trzemy na tarce). Dodajemy jogurt i żółtka. Zagniatamy, forujemy kulę i wsadzamy do lodówki na ok 30min.

Gałązki rabarbaru pokroić w krążki i zagotować z wodą. Po zagotowaniu mieszać na wolnym ogniu przez kilka minut - tak żeby wyparowała woda. Dodać słodzik - dla smaku i przyprawy. 

Ciasto wkładamy do formy (zostawiam kawałeczek - aby zrobić kruszonkę). Ja użyłam gumowej formy do tarty. Smarujemy "dżemem" rabarbarowym i zostawiony kawałek ciasta trzemy na dużych oczkach tarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...