Składniki:
- 2 łyżki owsianych
- 1 łyżka otrąb
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
- 100g twarogu
- jajko
- trochę mleka
- błonnik robaki (duża garść)
- garść rodzynek
- skórka pomarańczowa
- opcjonalnie: aromat waniliowy, amarantusek
Wykonanie:
Skórkę z pomarańczy - przygotować tak jak w makowianka (w skrócie pociachać i ugotować).
Dodać rodzynki, płatki owsiane, otręby, dolać mleka i ew olejek aroma. Zetrzeć twaróg na gładko i dodać do mieszanki.
Porządnie wymieszać, dosypać łyżkę budyniu, wbić jajko, gotować cały czas mieszając - aż do ścięcia jajka. Masa zrobi się wtedy bardziej zbita, jeśli ktoś lubi rzadszą owsiankę dolać mleka lub wody.
Do miseczki wsypać garść robaków błonnikowych i dodać ugotowaną owsiankę.
Posypać amarantusem, rodzynkami dla smaku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz