środa, 19 grudnia 2012

Serrniczanka 7 /owsianka/



Składniki:

  • 2 łyżki owsianych
  • 1 łyżka otrąb
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
  • 100g twarogu
  • jajko
  • trochę mleka
  • błonnik robaki (duża garść)
  • garść rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • opcjonalnie: aromat waniliowy, amarantusek 

Wykonanie:

Skórkę z pomarańczy - przygotować tak jak w makowianka (w skrócie pociachać i ugotować).
Dodać rodzynki, płatki owsiane, otręby, dolać mleka i ew olejek aroma. Zetrzeć twaróg na gładko i dodać do mieszanki.
Porządnie wymieszać, dosypać łyżkę budyniu, wbić jajko, gotować cały czas mieszając - aż do ścięcia jajka. Masa zrobi się wtedy bardziej zbita, jeśli ktoś lubi rzadszą owsiankę dolać mleka lub wody.


Do miseczki wsypać garść robaków błonnikowych i dodać ugotowaną owsiankę.
Posypać amarantusem, rodzynkami dla smaku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...