czwartek, 1 sierpnia 2013

Omlet z mąką owsianą + czarna porzeczka, masło orzechowe - bez laktozy

Najszybszy omlet świata :-)
od razu zachęcam do wypróbowania poprzedniej wersji, KLIK!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1/4szkl wody
  • szczypta sody/proszku do pieczenia

  • masło orzechowe
  • czarna porzeczka (można zastąpić jagodami lub innym owocem/dżemem)
  • jogurt naturalny
  • karob, kakao do posypania
Wszystkie składniki wrzucic do blendera. Zmiksować na puszystą masę. Smażyć pod przykryciem.





Mój poprzedni naleśnior nie zakwalifikował się do akcji, przez dodanie wpisu przed rozpoczęciem akcji :-(
Dla tego wrzucam kolejnego, równie wypasionego!


                         Kwaśnie, no właśnie

26 komentarzy:

  1. chyba jutro zaserwuję na śniadanie takiego owsianego omleta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dzisiaj jadłam na śniadanie suchego omleta, bo nie miałam pomysłu :c Jutro obie takiego zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suchy też dobry, ale nie najadłabym się:))

      Usuń
  3. Faktycznie najszybszy omlet świata - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak pysznie *-* nadzienie świetne !

    OdpowiedzUsuń
  5. cudnie wygląda :D aż jeść mi się zachciało ;) wybacz, że tak z innej beczki, czy mąkę pszenną w innych produktach (np. naleśniki, pierogi) także można zastąpić mąką owsianą? czy lepiej się nadaje do tego razowa czy żytnia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio używam mąki owsianej jedynie do omletów i właśnie naleśników :-) Myślę, że na pewno zdała by się, jednak może na początek z odrobiną zwykłej pszennej. Co do wypieków jedynie testowałam na tej(bez dodatku innych rodzajów): http://taniezakupy.portalpolski.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/u/lubella-maka-pelnoziarnista-1kg.jpg różnego rodzaju faworki, pizza oraz na żytniej (do tej wypada dodać właśnie pełnoziarnistą lub pszenną, a nawet można spróbować i z owsianą:-))

      Usuń
    2. okej dzięki :) a naleśniki na mące żytniej by wyszły? :) a pierogi muszę w końcu wypróbować z żytniej, ale słyszałam właśnie żeby dodać do niej jakiejś innej, bo ciasto z samej żytniej kiepsko się robi i może być za twarde, spróbuję z dodatkiem właśnie owsianej :) gdzie w ogóle kupujesz takie inne mąki? dziś w sklepie widziałam tylko pełnoziarnistą. Pozdrawiam

      Usuń
    3. naleśniki robilam juz z zytniej:) znajdziesz je gdzieś na blogu, w deserach powinno byc:) Teraz nie dam rady podeslac Ci linka. Co do mąk, kupuje w supermarketach (wlasnie owsiana byla w tesco jak sie nie myle albo kauflandzie:)), zytnia kupuje zazwyczaj w sieci sklepow D&D - taką czeską kupuje:) A po za tym w internecie mozna znalezc:)

      Usuń
    4. naleśniki robilam juz z zytniej:) znajdziesz je gdzieś na blogu, w deserach powinno byc:) Teraz nie dam rady podeslac Ci linka. Co do mąk, kupuje w supermarketach (wlasnie owsiana byla w tesco jak sie nie myle albo kauflandzie:)), zytnia kupuje zazwyczaj w sieci sklepow D&D - taką czeską kupuje:) A po za tym w internecie mozna znalezc:)

      Usuń
  6. Piękny! Zgłodniałam teraz jak go zobaczyłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetnie Ci wyszedł! No, no, przymierzam się do niego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przymierzaj się, tylko do kuchni marsz! :)

      Usuń
  8. Bardzo fajny pomysł:) wygląda apetycznie a co najważniejsze bez laktozy ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie! Muszę zrobić w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm. muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...