piątek, 14 lutego 2014

Express lunch: Jęczmienna z brokułami, fetą i serkiem wiejskim

Z serii Szybki Obiad, proponuję dzisiaj kaszę jęczmienną z dodatkami ;-)


Składniki:
-mile widziane jest dodanie indyka lub kuraka (u mnie był to dosłownie express lunch, stąd nie mogłam sobie pozwolić na dodatkowe zakupy)
- pół op mrożonych brokuł
- kasza jęczmienna (ilość wg uznania)
- ser feta (u mnie to była resztka, którą znalazłam w lodówce, więc mniej więcej pół opakowania)
-3 łyżki serka wiejskiego
- czosnek (również wg uznania - ja dodaję 3 ząbki)
- pieprz cayenne, pieprz biały

Posiekany czosnek z odrobiną soli podpiec na oliwie, dodać brokuły, dolać wrzątku (mało-nawet żeby nie przykryło brokuł), zostawić chwilę pod przykryciem. Warzywa powinny szybko zmięknąć, dodajemy ser fetę, przyprawy i na koniec serek wiejski - dajemy mu moment, żeby się rozpuścił.
Na koniec dodajemy ugotowana ówcześnie kaszę.



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam brokuły w takim połączeniu! Nawet mam przepis na bardzo podobną sałatkę, również z fetą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często jadam takie rzeczy po przyjściu ze szkoły, gdy w lodówce nie ma nic ,, konkretnego ''- wszystko ląduje na patelni! I powiem Ci, że takie dania są najlepsze... bo zawsze inne! Przecież nigdy proporcje resztek nie są identyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czasem mam czas tylko na taki obiad, a jak jest on jeszcze pyszny i zdrowy to super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. 3 ząbki czosnku?woow^^ ale przepis pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla tego napisałam o "własnyc upodobaniach", bo wiem, że często przesadzam z czosnkiem :-)

      Usuń
  5. Taki mix z serkiem wiejskim?! wow brzmi zachęcająco ! :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...