Na 2 porcje:
- 1szkl suchej kaszy
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej (wyjdą kleiste), innej mąki np owsianej (twardsze kopytka)
- sól
- 250g twarogu
Kaszę ugotować. Jeszcze ciepłą zblendować na gładka masę, dodać mąkę, sól, twaróg. Jeśli będzie się za bardzo kleić dodać trochę więcej mąki lub najpierw spróbować zwilżyć dłonie wodą.
Zrolować i pokroić jak na kopytka. Swoje parowałam na parze przez 4min i podałam z jagodami, cynamonem, ksylitolem i masłem klarowanym własnego wyrobu.
Zamiast ksylitolu można użyć innego słodzidła, jak syrop klonowy czy inny cukier.
Zamiast ksylitolu można użyć innego słodzidła, jak syrop klonowy czy inny cukier.
Jeśli nie posiadacie parowaru, można kopytka ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kopytka możemy również przygotować na wytrawnie, dodatki wg uznania.
twaróg dodajesz do surowego ciasta czy posypujesz nim kopytka ?
OdpowiedzUsuńsurowego, jeśli tak określamy :) przepraszam, już poprawilam:)
OdpowiedzUsuń