Dzisiejszy poranek na wypasie ;-)
Owsianka z płatków ryżowych i otrębów. Z gruszką, masłem orzechowym, słodkimi pestkami moreli i jagodami goji.
Chciałabym Wam przytoczyć kilka ciekawych informacji właśnie nt pestek moreli:
Słodkie pestki moreli nie są przy suszeniu podgrzewane, dlatego zachowują jakość surowych orzechów. Niektóre z nich mają lekko kwaskowy posmak. Pestki moreli znane są z tego, że zawierają amigdalinę zwaną czasem „witaminąB17”. Przez znawców zwane są morelowymi migdałami, gdyż w smaku przypominają właśnie orzech migdałowca.
Zalecana dawka dzienna spożycia przez normy UE to 2 pestki dziennie!
Gorzkie pestki moreli zawierają witaminę B17 (letril lub amigdalina) która jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1000 gatunkach roślin. Łatwo przenika przez błonę komórkową i szybko się przyswaja. Amygdalina (B17) reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W zdrowym organizmie witamina B17 zostaje zredukowany do czystej glukozy, która jest idealnym paliwem dla zdrowych komórek. W organizmie, w komórkach rakowych, z B17 tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy, które jak twierdzą niektórzy naukowcy pomagają zapobiegać i leczyć stany nowotworowe.
Pestki moreli słodkie znajdziecie w sklepie internetowym Piątnica.net
Wartość energetyczna w 100 g:
|
640,00 kcal
|
Białko w 100 g:
|
18,60 g
|
Węglowodany w 100 g:
|
16,90 g
|
Tłuszcz w 100 g:
|
54,20 g
|
Jak dla mnie kompozycja idealna :)
OdpowiedzUsuńcudowne smaki w miseczce <3
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńja również posiadam pestki moreli i mimo to, iż mają specyficzny smak (trochę przypominający pestki jabłka) to czasem mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńTe jagody zyskują na popularności, świetny dodatek ;)
OdpowiedzUsuńnic lepiej nie rozgrzewa w takie chłodne poranki ;)
OdpowiedzUsuńSuper info na temat pestek moreli :) migdały są przepyszne więc i te pesteczki przypadną nam do gustu :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda
OdpowiedzUsuń