niedziela, 30 listopada 2014

Zapiekana ryżowa z kokosem i bananem

 Płatki ryżowe:
Cechują się wysoką zawartością węglowodanów, białka i witamin z grupy B, oraz bardzo niską zawartością tłuszczy.
Świetnie nadają się dla małych dzieci, osób starszych, alergików oraz osób cierpiących na celiakię i inne schorzenia przewodu pokarmowego. Wspaniale komponują się jako składnik zupy mlecznej i rosołu, a także deserów, ciast i ciasteczek. Dzięki swemu neutralnego smakowi polecamy je również jako zagęstniki do wszelkiego rodzaju sosów, kremów i gulaszy oraz jako farsz do gołąbków. Spożywa się je zalewając wodą lub mlekiem i doprawia do smaku solą i cukrem, można je też lekko przesmażyć na oleju z dodatkiem orzechów, rodzynek, kardamonu i innych przypraw. Można też z nich przygotować świetną chrupiącą panierkę.

Dzisiaj kolejny eksperyment. Jak najbardziej udany!
Zapiekana z płatków ryżowych z bananem i wiórkami kokosowymi.

Płatki znajdziecie również w sklepie internetowym Piątnica.net, o którym już wspominałam w poprzednim wpisie :-) Oprócz bakalii można tam znaleźć właśnie takie ciekawe produkty.





6 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś taką zapiekankę z tych płatków, chyba czas ją powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam tego cuda, muszę zrobić jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niepozornie, ale prawdopodobnie może bardzo dobrze smakować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...