niedziela, 13 maja 2012

Lody kakaowe i jagodowe

1. Lody kakaowe straciatella
2. Lody jagodowe



1. Lody czekoladowe
Składniki:

  • opakowanie mleczka odtłuszczonego, skondensowanego (350g)
  • 2 łyżki serka Emilki
  • 3 łyżeczki kakaa
  • 4 tabletki słodzika
  • aromat czekolady mlecznej
  • 2,3 łyżki mleka
Czekolada straciatella

Składniki:
  • łyżeczka błonnika kakaowego
  • łyżeczka kakao 
  • łyżka/2łyżki mleka
  • słodzik

Zimne mleko ubić na pianę. W osobnym naczyniu wymieszać resztę składników, dodać do mleka. Miksować. Przelać do naczynia i włożyć do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszać masę.


Ze wszystkich składników utrzeć jednolitą masę. Włożyć na chwilę do lodówki, kiedy błonnik nasiąknie, wyjąć i łyżeczką wrzucać małe odłamki do lodów.

Lody czekoladowe nadają się na fazę II P

2. Lody jagodowe

Składniki:

  • 500g mrożonych jagód
  • pół szklanki maślanki
  • 2 łyżki płynnego słodziku
450g jagód zmiksować z maślanką i słodzikiem. Do gotowej masy dodać resztę całych jagód. Wlać do naczynia i włożyć do zamrażalnika.

Lody jagodowe nadają się na fazę III jako porcja owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...