1. Składniki na ciasto:
- 2 jaja
- 3 łyżki otrębów
- 1 łyżka budyniu (na skrobi kukurydzianej)
- 200g twarogu
- słodzik (u mnie: 5 rozkruszonych tabletek)
2. Składniki na nadzienie serowe:
- 50g twarogu
- słodzik (u mnie: 2 rozkruszone tabletki)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko
- aromat (u mnie kilka kropli waniliowego)
3. Składniki na "wierzch rabarbarowy":
- rabarbar
- słodzik
- woda
- łyżeczka lnu mielonego
Ad.1. Przygotowanie ciasta
Wymieszać twaróg, otręby, łyżkę budyniu i 2 żółtka. Białko ubić ze szczyptą soli, dodać masę twarogową. Dobrze wymieszać, można chwilę zmiksować.
Ad.2. Przygotowanie nadzienia serowego
Wszystkie składniki utrzeć na masę.
Ad.3. Przygotowanie musu rabarbarowego
Podałam składniki na oko - dostosujcie do swoich wypieków :-)
Rabarbar umyć, większe laski obrać. Pokroić na plasterki, wrzucić do garnka i zalać małą ilością wody. Dusić pod przykryciem, odparować prawie całą wodę i dodać len mielony- musik się ładnie zagęści. Kiedy zmięknie dodać słodzik - wg własnego uznania.
Ciasto wyłożyć na blaszy łyżką. Na każdy placek nałożyć nadzienie serowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' - piec około 40min.
Bułki wyjąć z piekarnika, nałożyć mus rabarbarowy i zajadać:)
Można posypać cynamonem do smaku.
Bez musu rabarbarowego nadaje się na fazę proteinową, z musem- na proteinowo-warzywną.
Ciasto wyłożyć na blaszy łyżką. Na każdy placek nałożyć nadzienie serowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' - piec około 40min.
Bułki wyjąć z piekarnika, nałożyć mus rabarbarowy i zajadać:)
Można posypać cynamonem do smaku.
Bez musu rabarbarowego nadaje się na fazę proteinową, z musem- na proteinowo-warzywną.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz