wtorek, 17 lipca 2012

latte macchiato

latte macchiato:





Składniki:
  • mleko
  • kawa (u mnie z ekspresu mielona)
  • ew cynamon, syrop czekoladowy

Przygotowujemy filiżankę czarnej kawy (jeśli używacie cukru, należy właśnie teraz posłodzić :-)).
Spieniamy mleko i wlewamy delikatnie do wysokiej szklanki. Następnie wlewamy kawę (najlepiej zrobić to za pomocą jakiegoś naczynia z lejkiem, tj dzbanuszka na mleko etc) równie delikatnie - po ścianie szklanki. 

Do dekoracji możemy użyć syropu - przed napełnianiem szklanki mlekiem polewamy ścianki wew - wtedy pamiętajmy by mleko nie było za gorące, gdyż wzór zniknie. 

Co do spieniania mleka - teraz robię to za pomocą dyszy w ekspresie. 
Innym sposobem jest shaker lub (co kiedyś praktykowałam) zwykły słoik - wlewamy ciepłe mleko i po prostu robimy taki barmański ruch :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...