Składniki:
- mleko
- kawa (u mnie z ekspresu mielona)
- ew cynamon, syrop czekoladowy
Przygotowujemy filiżankę czarnej kawy (jeśli używacie cukru, należy właśnie teraz posłodzić :-)).
Spieniamy mleko i wlewamy delikatnie do wysokiej szklanki. Następnie wlewamy kawę (najlepiej zrobić to za pomocą jakiegoś naczynia z lejkiem, tj dzbanuszka na mleko etc) równie delikatnie - po ścianie szklanki.
Do dekoracji możemy użyć syropu - przed napełnianiem szklanki mlekiem polewamy ścianki wew - wtedy pamiętajmy by mleko nie było za gorące, gdyż wzór zniknie.
Co do spieniania mleka - teraz robię to za pomocą dyszy w ekspresie.
Innym sposobem jest shaker lub (co kiedyś praktykowałam) zwykły słoik - wlewamy ciepłe mleko i po prostu robimy taki barmański ruch :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz