Nie bójcie się, że się rozwalą - naprawdę sama byłam pod wrażeniem, że wszystko się "trzyma kupy" :-)
Ewentualne dodatki:
Składniki /2 porcje/:
- 200g kaszy jaglanej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- cynamon
Ewentualne dodatki:
- jagody
- jogurt naturalny
- serek twarogowy
- syrop klonowy / lub jakieś słodzidło
- kakao
- kakao
Ugotowaną kaszę jaglaną mielimy na gładką masę. Dodajemy mąkę, cynamon i zagniatamy. Po chwili, kiedy ciasto wystygnie wsadzamy do lodówki na ok 15 minut (lepiej się będzie formować).
Możemy jeszcze pougniatać. Odrywamy mniej więcej po równych kawałkach i formujemy kulki. Następnie rozpłaszczamy w rękach i nakładamy mniej więcej łyżeczkę umytych jagód. Ja zamykałam swoje w "jako taki" kształt pierogowy. A, że z lepieniem pierogów, uszek i wszelkich innych mam trochę małe zdolności to już nie ważne :-)
Knedle wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu czekamy ok. 3-4 minuty i wyciągamy na talerz. Podałam ze zblendowanym serkiem z jagodami oraz syropem klonowym.
Mam zapisany przepis na takie knedle, ale bałam się że się rozwalą. Skoro jednak i Tobie wyszły to się na nie pokuszę :)
OdpowiedzUsuńNie czekaj i marsz do kuchni! :-)
UsuńMasz rację, są cudowne! :) Napewno kiedyś spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńBoski przepis ;3 zapisuję :)
OdpowiedzUsuńOoooo rzeczywiście cudo w gębie <3
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad muszę się pokusić o powtórkę! :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają! Aż nabrałam na takie ochoty :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować!
mniam! coś pięknego-i pysznego!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! *_*
OdpowiedzUsuńSzkoda że jagód nie mam :(
Faktycznie cudo :) I od razu nabrałam ochoty na knedle... Chyba jutro się za nie wezmę ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)
Super, wypróbuję ! nawet fajnie na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńChyba robię dzisiaj na kolację! :)
OdpowiedzUsuńWszystko co z kaszy jaglanej jest cudowne!
OdpowiedzUsuńCiągle się przkonuję ile rzeczy można z niej wykonać!
Zapraszam do mnie!
http://beauty-and-diet.blogspot.com/
33 i bede zazerac :D
OdpowiedzUsuńYou're so awesome! I don't think I have read through a single thing like this before.
OdpowiedzUsuńSo nice to find someone with unique thoughts on this subject.
Really.. thanks for starting this up. This website
is something that's needed on the internet, someone with a little originality!
My web site ... nfl youth jerseys
rozpadły mi się nie mam pojęcia dlaczego ;( porozpadały się chociaż mało dałam czekolady do środka... jak wyjęłam były strasznie miękkie.... może za krótko gotowałam... ale bałam się że całkowicie się rozpadną ;( pomocy
OdpowiedzUsuńCzy kaszę ugtowałeś/łaś wg mojego przepisu? Może od tego to zależy - jeśli były za miękkie - to myślę nawet, że za długo się gotowały. Drugi problem, to nie wiem jak zachowuje się czekolada, ale pewnie ona prawdopodobnie mogła spowodować, że zaczęły się rozpadać, ponieważ zaczęła się rozpuszczać.
UsuńJeśli masz ochotę na same "knedelki" z czekoladą to proponuję ugotować je jako kuleczki (bez dodatków), a czekoladę rozpuścić i dopiero później polać gotowe knedle :-)
Zauważyłam, że kasza jaglana wchodzi w łaski, coraz więcej z nią przepisów, a ja jej jeszcze nie mam ? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, fajniutki ten blog ;)
Szybko się zaopatruj w jaglaną, ale szybko! :-)
UsuńFajna alternatywa, dla tych, którzy nie do końca przepadają za tym ziemniaczanym ciastem, czyli dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam nakrywka.blogspot.com