Tym razem krucha szarlotka z mąki kasztanowej ze sklepu internetowego: Viands - przysmaki.pl
Składniki:
- 1.5 szkl mąki kasztanowej
- proszek do pieczenia/soda
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- odrobina słodzidła - u mnie syrop klonowy
- 2 jabłka
- cynmon, kardamon
- zbełtane jajko z odrobiną mleka
Składniki na ciasto łączymy w misce - delikatnie opuszkami (bez zagniatania) - 2/3 wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem dziurki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka + przyprawy. Posypujemy resztą ciasta i polewamy jajkiem z mlekiem.
Piekłam 40min/180C - ale z każdym piekarnikiem różnie bywa, więc doglądamy i ewentualnie zmieniamy opcje pieczenia itd.
Mąkę kasztanową miałam okazję wypróbować po raz pierwszy - i uważam, że chyba częściej będzie gościć w mojej kuchni. Świetnie zastępuje zwykłą mąkę i na dodatek ma ciekawy smak- taki trochę słodkawy.
kradnę przepis ;) wygląda na prawdę zdrowo i przepysznie ;*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)) A do tego jaka zdrowa!
OdpowiedzUsuńmąka kasztanowa?! a co to za nowość :) intrygujące.
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam pierogi z mąki kasztanowej i były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńpychota! <3
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam nic z mąką kasztanową.
OdpowiedzUsuńChyba blog dla mnie , dużo dużo owsianek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dołączenia do spisu blogów fitblogerzy.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho. Dietetycznie a słodko :) Polecam fajną stronę z przepisami i poradami na dietetyczne gotowanie. https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 często tu zaglądam kiedy nie mam pomysłu na gotowanie
OdpowiedzUsuńTo ciasto kojarzy mi się bardzo z jesienią, więc musi być pyszne! Czy mąka kasztanowa jest wyczuwalna?
OdpowiedzUsuńmąka kasztanowa nadaje taki ciekawy słodki posmak ;)
UsuńMam właśnie świeżo zakupiona mąkę kasztanowa, ale jeszcze nie znalazłam inspiracji, kto wie może pokuszę się o Twój przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń