niedziela, 16 lutego 2014

ciasto-owsianka #39 pieczona

Wczoraj chwaliłam się swoją paczuszką od Viands, dzisiaj od rana eksperymentujemy z siostrą syrop z agawy, jako najpyszniejszy zamiennik różnego rodzaju słodzideł. Nadał owsiance specyficzny smak.

Składniki /2 porcje/:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki budyniu z prawdziwą wanilią
- 2 małe jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakaa naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżki syropu z agawy

Płatki uprażyć na suchej patelni (pachną bajecznie). Wymieszać z otrębami i zalać wrzątkiem do poziomu płatków. Kiedy wchłoną wodę zalać mlekiem, dodać budyń i sodę. Masę przełożyć do żaroodpornych miseczek (bądź jednego naczynia). Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem i położyć na masę. Żółtka z czekoladą i kakao zmiksować i polać jabłuszka. Ubić pianę z białek, następnie dodać syrop z agawy, wymieszać masę delikatnie łyżką i przełożyć na wierzch owsianki. Posypać słonecznikiem. piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40min.





Śniadanie mistrzów

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...