Dzisiaj mniej dietetycznie, ale tak ciacho tak pyszne, że musiałam dodać :-)
Składniki:
1. Ciasto
- 5 jajek
- 125g gorzkiej czekolady
- 125g miękkiego masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150g cukru
- 125g mąki (akurat miałam w domu tylko krupczatkę)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Masło zmiksować.Dodać roztopioną czekoladę*. Kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody połączyć z masą. Dodać cukier. Mix. Następnie dodawać żółtka, miksując po każdym jednym dodaniu.
Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą, za pomocą łyżki.
"Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty."
*czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej - potrzebujemy mały rondelek i miskę (najlepiej metalową). Do rondelka wlewamy ugotowaną, wrzącą wodę. Kładziemy miskę (ważne by była ona odpowiednich rozmiarów - nie spadała do środka :-) - i nie zostawiała otwartych przestrzeni) - do misi wrzucamy czeko połamaną w kostki i zostawiamy na jakąś chwilę. Możemy od czasu zamieszać. Dodajemy do masy lekko przestudzoną.
2. Masa
- 250g serka mascarpone
- 250g śmietany kremówki
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60g kawy cappucino (użyłam smakowej - czeko)
- 3 łyżki cukru
Serek połączyć z kawą, za pomocą miksera.
Przestudzoną i rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody żelatynę dodać do ubitej na sztywno kremówki, połączonej wcześniej z cukrem. Ubitą masę połączyć z kawowym mascarpone - zmiksować.
3. Góra
- 250g kremówki
- łyżka cukru
- 20g cappucino
Śmietanę ubić, dodać cukier i zmiksować.
"Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę."
przepis z: mojewypieki.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz