wtorek, 10 marca 2015

Sernik dietetyczny na spodzie z mąki żytniej



Składniki:

ciasto:

  • 800g mąki pszennej żytniej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • ok 200g tłuszczu (użyłam masła i oleju kokosowego)
wszystkie składniki zagnieść. 1/3 ciasta wsadzić do lodówki. Resztę rozprowadzić na blaszy - na ok max 0,5cm. Nakłuć widelcem.

masa:
  • 500g twarogu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego (nie jest konieczny)
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • rodzynki, skórka z cytryny, sok z cytryny
  • ok 1/2 szkl ksylitolu (lub zwykłego cukru)
Żółtka ubić z cukrem. Dodać twaróg, budyń, rodzynki, skórkę. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wyłożyć na ciasto. Część z lodówki zetrzeć na tarce (na duzych oczkach) na wierzch. Piec ok 50min w tenp 180C. Po upieczeniu zostawić w delikatnie uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.





6 komentarzy:

  1. Sernik w każdej wersji biorę w ciemno, zbyt bardzo kocham to ciasto *.*

    poranny-talerz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, a ten wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki to moja miłość, takim dietetycznym mogłabym się zajadać do woli ^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...