czwartek, 27 listopada 2014

Quinoa z suszonymi pomidorami i kukurydzą

Quinoa - komosa ryżowa
Zawiera dużo lizyny i izoleucyny, aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Można więc powiedzieć, że Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko. Dostarcza pełnowartościowych makroskładników, sprzyja budowaniu mięśni oraz spalaniu tkanki tłuszczowej. Nie zawiera glutenu, jest więc doskonałą alternatywną dla pszenicy, ponieważ nie wywołuje uczuleń. Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży.                                                                                                                                                                                        źródło
Quinoa bogata jest również w błonnik, a także w witaminy (zawiera dużo witaminy E, C i witamin z grupy B) oraz w sole mineralne - zawiera np. dwa razy więcej niż zboża bardzo dobrze przyswajanego przez organizm żelaza, dużo magnezu, potasu, miedzi i cynku.                                                                                                                 źródło

Dzięki współpracy ze sklepem internetowym Piątnica.net udało mi się takową Quinoę zdobyć.
Znajdziemy w ich sklepie pakowaną 1/2kg lub 1kg.  Pierwszy raz mam z nią do czynienia, ale sprawą wszystkich pozytywnych opinii jakie znalazłam chętnie jej wypróbuje w mojej kuchni. Dzisiaj pomysł na sałatkę do pracy czy szkoły. Jest bardzo pożywna, a również smaczna.

Kolejnym razem spróbuję czegoś na słodko, jeśli macie sprawdzone przepisy, śmiało wklejajcie!

Po ugotowaniu komosy miałam wrażenie, że czuję prażony sezam :-)

Składniki:

  • 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa)
  • 3-4 pomidory suszone w zalewie / lub nie
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • słonecznik prażony
  • por

Quinoe zalać wodą 1:2. Zagotować ze szczyptą soli do momentu, aż cała woda wsiąknie (10min+).
Do ugotowanej dodać pokrojone pomidory, kukurydze, doprawić. Dodać łyżkę oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów. Dodać uprażony ówcześnie słonecznik.

Por podsmażyć na złoto na oliwie, dodać do kaszy.




7 komentarzy:

  1. uwielbiam komosę, a w tym wydaniu na pewno by mi zasmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla niektórych to już egzotyczna potrawa, ale dobrze... trzeba spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie taką komosę można nabyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam w poście, mi udało się ją zdobyć dzięki współpracy ze sklepem internetowym PIątnica.net także na pewno tam można ją znaleźć i jestem pewna, że w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej porównać ceny i wybrać najkorzystniejsza.
      Tutaj w sklepie Piątnica:
      http://piatnica.net/sklep-firmowy/zdrowie/pestki-i-nasiona/chia-szalwia-hiszpanska-nasiona-piatnica-clone.html

      Usuń
  4. a co zrobić z porem?, poddusić czy wkroić surowy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...