piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto fasolowe - brownie z żurawiną

Przedstawiam kolejną wersje ciasta fasolowego.
Tym razem z fasoli z puszki - i już mogę powiedzieć, że dużo lepsze wychodzi z ugotowanej.
Ale jest również smaczne :)

Wcześniejsza wersja <---































Składniki:
- puszka fasoli ciemnej
- pół banana
- 2 łyżki jogurtu (najlepiej gęstego)
- 2 łyżki mleka (opcjonalnie zagotowanego wcześniej z trawa cytrynową) - użyłam tym razem koziego
- 2 jaja
- 3 łyżki kakao naturalnego
- szczypta proszku do pieczenia/sody
- opcjonalnie: żurawina



Fasolę, żółtka, mleko, kakao i banana blendujemy na gładką masę. Dodajemy żurawinę. 
Osobno ubijamy białka (z dosłownie szczyptą soli). Łączymy delikatnie z masą fasolową.

Piekłam dłużej niż poprzednią białą wersją - prawie 1h - przy 180C.


9 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś fasolowe brownie. Nikt się nie poznał i się zajadali! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolowego nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawde fajne, badzo lubię fasolowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 3 łyzki kakao!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz robiłam i nie wyszło, ale muszę koniecznie zrobić z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinie, czy tym razem wyjdzie i czy smakowało :)

      Usuń
  6. Muszę w końcu spróbować tego fasolowego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...