Składniki na średnią keksówkę:
- 175g suchej fasoli białej / 175g white dry beans
- 2 łyżki jogurtu naturalnego / two spoons of natural yoghurt
- 2 jaja / two eggs
- opcjonalnie: trawa cytrynowa / optionally lemon grass
- 2 łyżki mleka / two spoons of milk
- 1/2 banana / 1/2 banana
- cynamon / cinammon
- soda / baking powder or soda
Fasolę należy namoczyć, najlepiej już dzień wcześniej - 2-3 szkl wody. Na drugi dzień zagotować (do pozostałej wody dolać jeszcze 1 szklankę) - do miękkości.
Soak the beans with 2-3 glasses of water. The best to do it day before. Day after boil until it get tender - probably you should add another glass of water.
Jeśli mamy już gotową fasolę:
*2 łyżki trawy cytrynowej zagotować w 2 łyżkach mleka (sojowego, normalnego). Przelać przez sito - "fusy" już nie będą potrzebne.
*two spoond of lemon grass boil with milk. Than drain off the milk. We are using only milk. We can through lemon grass away :-)
*two spoond of lemon grass boil with milk. Than drain off the milk. We are using only milk. We can through lemon grass away :-)
Fasolę, żółtka, jogurt, mleko (*lub mleko przecedzone) połączyć w jednolita masę za pomocą blendera. Dodać odrobinę sody/proszku do pieczenia, cynamon.
Białka ubić. Delikatnie połączyć z fasolową masą. Wlać do formy i piec 30min w temp 180-200* (należy pamiętać, że nie każdy piekarnik potrzebuje tyle samo czasu - najlepiej spr suchym patyczkiem - czy ciasto się nie "obiera").
Boiled beans (without water), egg yolks, milk and half banana - mix it by using blender - to get uniform mass. Add some baking powder or soda, cinammon.
Egg whites beat. Really gentle mix up with bean mass. Pout into mold and bake for 30min in 180-200C.
Boiled beans (without water), egg yolks, milk and half banana - mix it by using blender - to get uniform mass. Add some baking powder or soda, cinammon.
Egg whites beat. Really gentle mix up with bean mass. Pout into mold and bake for 30min in 180-200C.
Podałam z domowym masłem orzechowym, serem twarogowym (typu Emilki), kakao, jogurtem naturalnym i truskawkami. PYCHOTA!
Na pierwszy rzut oka wygląda jak to jedno z mega słodkich ciast z górą kremu, a tu taka niespodzianka :D Muszę w końcu wziąć się za to fasolowe, tym zdjęciem przekonałaś już mnie kompletnie *.*
OdpowiedzUsuńw białej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu się przełamać i upiec ciasto z fasoli.
OdpowiedzUsuńJa poproszę kawałeczek- uwielbiam takie ciacha!! :)
OdpowiedzUsuń