sobota, 23 listopada 2013

Jak zrobić masło orzechowe? / How to do your own homemade peanut butter?

Ostatnio chwaliłam się Wam słoikiem masła orzechowego crunchy. Jak wszystko kiedyś się kończy, tak nadszedł moment, aby napełnić pusty słoik nowym wyrobem :-)
Przy okazji instruktaż, co i jak. 
Do masła orzechowego, słonecznikowego czy jakiegokolwiek innego, nie dodajemy żadnych tłuszczów!
Jedynym podstawowym składnikiem są orzechy + ew dodatki tj miód, sól

Only peanuts, sunflowers and NO oils! 

Od razu zaznaczę, że nie blendujemy wszystkiego na raz, bo nasz sprzęt możę tego nie wytrzymać (i raczej nie ma co eksperymentować i go sprawdzać) -tylko w etapach. 
  1. obieramy fistaszki - peel peanuts or use unpeeled 
  2. prażymy na patelni (jako połóweczki, nie całe orzeszki) na małym ogniu, uwaga, żeby się nie spaliły! - fried peanuts on no oil frypan
  3. studzimy - give it 5 min for get colder
  4. jeszcze delikatnie ciepłe wrzucamy do blendera / zostawiamy mniej więcej garstkę orzeszków do dodania pod koniec (w przypadku crunchy) - start blending (if you would like to get crunchy one, push aside some peantus)

...
dalej blendujemy... 
kiedy powstania masa kremowego "masła" dodajemy odstawioną wcześniej część orzeszków i ew miód
i blendujemy, po raz ostatni  :-)

Now, its time for adds - you can do it or now. I preffer pure peanut butter, but if you like you can add honey, salt. To make it crunchy - now add peanuts that you push aside before.

         


Blending again - untill you get butter consistency :-)
i to o to, co nam powstaje :-)

5 komentarzy:

  1. Fajnie że powiedziałaś po kolei wszystko co i jak : ) Zamierzam robić niedługo swoje pierwsze masło orzechowe i z pewnością wpadnę na tego posta ponownie, kiedy będę potrzebowała instrukcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, takie handmade najlepsze :) Szkoda tylko, że "jełczeje" po jakimś czasie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...