niedziela, 13 maja 2012

Bułeczki serowe z musem rabarbarowym

I. Bułeczki serowe z musem rabarbarowym





1. Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 3 łyżki otrębów 
  • 1 łyżka budyniu (na skrobi kukurydzianej)
  • 200g twarogu
  • słodzik (u mnie: 5 rozkruszonych tabletek)
2. Składniki na nadzienie serowe:
  • 50g twarogu
  • słodzik (u mnie: 2 rozkruszone tabletki)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • aromat (u mnie kilka kropli waniliowego)
3. Składniki na "wierzch rabarbarowy":
  • rabarbar
  • słodzik
  • woda
  • łyżeczka lnu mielonego
Ad.1. Przygotowanie ciasta
Wymieszać twaróg, otręby, łyżkę budyniu i 2 żółtka. Białko ubić ze szczyptą soli, dodać masę twarogową. Dobrze wymieszać, można chwilę zmiksować. 

Ad.2. Przygotowanie nadzienia serowego
Wszystkie składniki utrzeć na masę.

Ad.3. Przygotowanie musu rabarbarowego
Podałam składniki na oko - dostosujcie do swoich wypieków :-) 
Rabarbar umyć, większe laski obrać. Pokroić na plasterki, wrzucić do garnka i zalać małą ilością wody. Dusić pod przykryciem, odparować prawie całą wodę i dodać len mielony- musik się ładnie zagęści. Kiedy zmięknie dodać słodzik - wg własnego uznania.

Ciasto wyłożyć na blaszy łyżką. Na każdy placek nałożyć nadzienie serowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' - piec około 40min.
Bułki wyjąć z piekarnika, nałożyć mus rabarbarowy i zajadać:)
Można posypać cynamonem do smaku.

Bez musu rabarbarowego nadaje się na fazę proteinową, z musem- na proteinowo-warzywną.

SMACZNEGO:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...