sobota, 5 grudnia 2015

Perfekcyjny tofurnik dyniowy z kruchym spodem


Zacząć tak poranek, a dzień od razu staje się lepszy. Kawa orkiszowa z mlekiem kokosowym.
Przepis na tofurnik zamieszczę później!

ps oblany musem daktylowo-karobowym


  1. Spód:
  • 1 szkl mąki (kukurydziana z gryczaną 3:2)
  • 600g oleju kokosowego (bez rozpuszczania)
  • 2 łyżki erytrolu (lub innego cukru)
  • szczypta soli
  • żółtko (białko proszę zostawić do masy!)
     2.  Masa
  • 2x 180g tofu (2 opakowania)
  • 1 łyżka cukru (u mnie wciąż erytrol)
  • nie cała szkl puree z dyni (uprzednio najlepiej upiec, ugotować na parze kilka kawałków dyni - potem bez problemu odchodzi od skóry)
  • mieszanka przypraw do piernika (moja własna domowa, m,in anyż, kardamon, cynamon)
  • 1/2 szkl soku z cytryny i pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 białko z jajka

Spód wyrabiamy jak na kruchy - opuszkami palców, bez zagniatania. Następnie wykładamy tortownicę i dopiero dociskamy. Wsadzamy do lodówki na czas robienia masy.

Wszystkie składniki oprócz białka zblendować/zmiksować na gładką masę. Polączyć delikatnie z ubitym białkiem. 
Wylać na przygotowany spód. Piec w temp 160C przez 1h. Oczywiśćie wszystko zależy od piekarnika więc każdy musi dopasować czas i temp swojego sprzętu. Po upieczeniu zostawić na 15min z lekko ucholonymi drzwiczkami w wyłączonym piekarniku.





7 komentarzy:

  1. Cudownie wyglada. Mozna prosic przepis? Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już samo 'tofurnik' by mi wystarczyło, a że dyniowy to podoba mi się jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam jakiś czas temu dyniowy tofurnik, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem niedawno pierwszy raz w życiu spróbowałam tofu, a tym bardziej nie jadłam go jeszcze na słodko :D trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda. Chyba w weekend sobie przygotuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...