niedziela, 30 listopada 2014

Zapiekana ryżowa z kokosem i bananem

 Płatki ryżowe:
Cechują się wysoką zawartością węglowodanów, białka i witamin z grupy B, oraz bardzo niską zawartością tłuszczy.
Świetnie nadają się dla małych dzieci, osób starszych, alergików oraz osób cierpiących na celiakię i inne schorzenia przewodu pokarmowego. Wspaniale komponują się jako składnik zupy mlecznej i rosołu, a także deserów, ciast i ciasteczek. Dzięki swemu neutralnego smakowi polecamy je również jako zagęstniki do wszelkiego rodzaju sosów, kremów i gulaszy oraz jako farsz do gołąbków. Spożywa się je zalewając wodą lub mlekiem i doprawia do smaku solą i cukrem, można je też lekko przesmażyć na oleju z dodatkiem orzechów, rodzynek, kardamonu i innych przypraw. Można też z nich przygotować świetną chrupiącą panierkę.

Dzisiaj kolejny eksperyment. Jak najbardziej udany!
Zapiekana z płatków ryżowych z bananem i wiórkami kokosowymi.

Płatki znajdziecie również w sklepie internetowym Piątnica.net, o którym już wspominałam w poprzednim wpisie :-) Oprócz bakalii można tam znaleźć właśnie takie ciekawe produkty.





czwartek, 27 listopada 2014

Quinoa z suszonymi pomidorami i kukurydzą

Quinoa - komosa ryżowa
Zawiera dużo lizyny i izoleucyny, aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Można więc powiedzieć, że Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko. Dostarcza pełnowartościowych makroskładników, sprzyja budowaniu mięśni oraz spalaniu tkanki tłuszczowej. Nie zawiera glutenu, jest więc doskonałą alternatywną dla pszenicy, ponieważ nie wywołuje uczuleń. Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży.                                                                                                                                                                                        źródło
Quinoa bogata jest również w błonnik, a także w witaminy (zawiera dużo witaminy E, C i witamin z grupy B) oraz w sole mineralne - zawiera np. dwa razy więcej niż zboża bardzo dobrze przyswajanego przez organizm żelaza, dużo magnezu, potasu, miedzi i cynku.                                                                                                                 źródło

Dzięki współpracy ze sklepem internetowym Piątnica.net udało mi się takową Quinoę zdobyć.
Znajdziemy w ich sklepie pakowaną 1/2kg lub 1kg.  Pierwszy raz mam z nią do czynienia, ale sprawą wszystkich pozytywnych opinii jakie znalazłam chętnie jej wypróbuje w mojej kuchni. Dzisiaj pomysł na sałatkę do pracy czy szkoły. Jest bardzo pożywna, a również smaczna.

Kolejnym razem spróbuję czegoś na słodko, jeśli macie sprawdzone przepisy, śmiało wklejajcie!

Po ugotowaniu komosy miałam wrażenie, że czuję prażony sezam :-)

Składniki:

  • 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa)
  • 3-4 pomidory suszone w zalewie / lub nie
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • słonecznik prażony
  • por

Quinoe zalać wodą 1:2. Zagotować ze szczyptą soli do momentu, aż cała woda wsiąknie (10min+).
Do ugotowanej dodać pokrojone pomidory, kukurydze, doprawić. Dodać łyżkę oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów. Dodać uprażony ówcześnie słonecznik.

Por podsmażyć na złoto na oliwie, dodać do kaszy.




niedziela, 9 listopada 2014

Placuszki z mąki orkiszowej z jagodami

Składniki (na ok. 7-8 grubszych placków):


  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 jajo
  • szczypta sody
  • garstka jagód (spokojnie możecie użyć mrożonych)
  • 1 szkl maślanki
  • dla smaku: cynamon
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • smażyłam na oleju kokosowym



Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodać jagody i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni (jakikolwiek tłuszcz użyjecie, przed nakładaniem placków należy go rozsmarować na całej patelni ręcznikiem papierowym).

Podałam z syropem klonowym i jogurtem naturalnym.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...