Tym razem z fasoli z puszki - i już mogę powiedzieć, że dużo lepsze wychodzi z ugotowanej.
piątek, 27 czerwca 2014
czwartek, 26 czerwca 2014
Puszysty omlet bez mąki
Składniki:
Opcjonalne dodatki: (to jest u mnie ostatnio taki stały zestaw:-))
- 2 jaja
- banan
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- proszek do pieczenia/soda
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
Opcjonalne dodatki: (to jest u mnie ostatnio taki stały zestaw:-))
- cynamon
- kakao
- serek twarogowy
- truskawki
- masło orzechowe
Płatki zalać wrzątkiem (żeby je zakryć) - odczekać 5 minut.
Żółtka, nasączone płatki, 1/2 banana, odrobina proszku do pieczenia/sody zblendować.
Do masy delikatnie dodać ubite białka (przed ubijaniem dodać szczyptę soli) i połączyć.
Smażyłam na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem kokosowym, pod przykryciem.
środa, 25 czerwca 2014
Ciasto fasolowe (wersja biała) / Bean pie
Ciasto wyszło naprawdę rewelacyjnie!
Fasolę należy namoczyć, najlepiej już dzień wcześniej - 2-3 szkl wody. Na drugi dzień zagotować (do pozostałej wody dolać jeszcze 1 szklankę) - do miękkości.
Soak the beans with 2-3 glasses of water. The best to do it day before. Day after boil until it get tender - probably you should add another glass of water.
Składniki na średnią keksówkę:
- 175g suchej fasoli białej / 175g white dry beans
- 2 łyżki jogurtu naturalnego / two spoons of natural yoghurt
- 2 jaja / two eggs
- opcjonalnie: trawa cytrynowa / optionally lemon grass
- 2 łyżki mleka / two spoons of milk
- 1/2 banana / 1/2 banana
- cynamon / cinammon
- soda / baking powder or soda
Fasolę należy namoczyć, najlepiej już dzień wcześniej - 2-3 szkl wody. Na drugi dzień zagotować (do pozostałej wody dolać jeszcze 1 szklankę) - do miękkości.
Soak the beans with 2-3 glasses of water. The best to do it day before. Day after boil until it get tender - probably you should add another glass of water.
niedziela, 15 czerwca 2014
Zupa krem warzywna kalafiorowa
Do 3 szklanek bulionu (ugotowany z: mrożonej: botwinki, pory, pietruszki, marchewki, przyprawy naturalnej do rosołu, sosu sojowego, pieprzu, soli) - dodaję 3/4 paczki mrożonego kalafiora (zazwyczaj kalafior z koperkiem z Biedronki), jednego młodego ziemniaka, 4 ząbki czosnku (polskiego, razem z tą fioletową skórką). Wszystko gotuję przez ok 30min.
Blenduję i podaję krem z jogurtem naturalnym, gomasio i koperkiem :-)
Blenduję i podaję krem z jogurtem naturalnym, gomasio i koperkiem :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)