czwartek, 27 lutego 2014

Współpraca z Ziołowy Zakątek

Chciałabym pochwalić się kolejną moją współpracą, tym razem ze sklepem internetowym 
Ziołowy Zakątek z producentem DaryNatury.pl. W asortymencie znajdziemy produkty certyfikatem eko, różnorodne przyprawy, warzywa, co mnie zaciekawiło również - mąkę z żołędzi. 


Do przetestowania dostałam następujące produkty:

Kiełki:
- pszenicy     - soi    - rzeżuchy
jak tylko coś wykiełkuję od razu się pochwalę :) Wtedy również będę mogła Wam więcej powiedzieć na ich temat. Uważam, że takie oryginalne kiełki są w bardzo przyzwoitej cenie - jak dotąd hodowałam tylko rzeżuszkę na Wielkanoc. Dla leniuchów na odwrotnej stronie każdego opakowania znajdziemy instrukcję sadzenia.

W paczce znalazłam różne ciekawe przyprawy, z którymi już powoli planuję potrawy
Wszystkie produkty są bezglutenowe oraz nie zawierają żadnej chemii - to jest idealny produkt dla mnie :-) 

Najciekawszym elementem mojej paczki okazała się kilogramowa paczka marchewek EKO. Dzisiaj upiekłam już ciasto i wypiłam z nich świeżutki soczek. Więcej o eko marchewkach napisałam w notce o cieście (klik).

środa, 26 lutego 2014

Ciasto marchewkowe light, zdrowe

Dzisiaj do mojego ciasta użyłam marchewek EKO, ze sklepu internetowego Ziołowy Zakątek 
Najpierw wycisnęłam z nich świeżutki sok, a z resztek powstało ciasto :-)

Marchewki są dużo zdrowsze od tych sprzedawanych w super i hipermarketach, ponieważ:

 "-Nie ma szkodliwych substancji, bo warzywa i owoce w rolnictwie ekologicznym chroni się naturalny-mi metodami, np. marchewkę sa-dzi się na przemian z cebulą, bo jej ostry zapach odstrasza szkodniki. To nie wszystko. Pola ekogospodarstw  zwykle znajdują się w pobliżu lasów, w których aż roi się od ptaków (tworzy się też dla nich miejsca lęgowe). A przecież ptaki to naturalni wrogowie szkodników.
Rośnie bez chemii, bo ziemię w ekogospodarstwach nawozi się naturalnymi kompostami. Samowystarczalność to podstawowa zasada tego typu rolnictwa – czyli ziemia daje paszę, a zwierzęta nawóz.
-Ma więcej wartości odżywczych, bo dzięki naturalnej opiece ziemia oddaje plonom więcej cennych składników.
-Nie traci się mikroelementów, których najwięcej jest pod skórką. Dlaczego? Bo takich warzyw i owoców nie trzeba obierać, by pozbyć się resztek chemii (jest na skórce)."



Składniki: /2porcje/:
- 2 marchewki EKO  (starte lub resztki po zrobieniu soku)
- szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja
- proszek do pieczenia, soda
- 3-4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej delikatnie rozpuszczony, czyli trzymamy chwilę nad parą lub przy gorącym naczyniu, kaloryferze)
- cynamon

Jajka ubić ze szczyptą sody, powoli dodawać mąkę, kolejno marchewkę, olej i przyprawy.
Pieczenie: 30min w 180C/termoobieg, kolejne 30min/sam dół





wtorek, 25 lutego 2014

FFYS: O moim treningu

Kontynuując cykl Fitness for your soul, dzisiaj co nie co o treningach :-)




Jak już wiecie, na co dzień w ciągu tygodnia trenujemy każda z osobna, zdarza się jednak również, że mamy ochotę na wspólny trening - i oczywiście zgrywa się nasz plan dnia. Tak było i ostatnio, kiedy to wyruszyłyśmy razem pozumbować :-) Miało być trochę więcej nt energetycznego batonika z tamtej notki, więc tak też będzie: batonik to kolejny produkt od Viands - przysmaki - zaciekawiło nas, że batonik wytworzony jest z surowych składników oraz to, że w składzie nie ma cukru ani innych konserwantów. Szczególnie polecany jest przez vegan. W opisie, baton wcale nie jest energetyczny, jednak dla nas był, zjedzony przy wspólnej kawie dodał nam wielkiego pałera na zumbie!
Co do ceny, wiadomo, że jest dużo wyższa niż cena wafelka ze sklepu, jednak warto chociaż spróbować takiej zdrowości :-) Ale cena zobowiązuje - jak wspomniałam brak "niechcianych" składników jest wielkim plusem.

Teraz powrót do tematu, miało być w końcu o treningach i co nie co nt odżywiania :-)
Dzisiaj skupimy się na jednej siostrze, o to jej plan tygodniowy:

Każdy mój tydzień składa się z trzech dni ćwiczeń siłowych oraz takiej samej ilości ćwiczeń areobowych + jeden dzień przerwy. Ćwiczenia siłowę wykonuję na siłowni, areoby zaś zmieniają się w zależności od nastroju - czasami idę pobiegać, poszaleć na zumbie czy innych grupowych zajęciach. Dodatkowo w miarę aktywnie spędzam czas chodząc na spacery, basen, kręgle, jeżdząc na rolkach.

Moje zapotrzebowanie kaloryczne przy utrzymaniu wagi to ok. 2400kcal, budując tkankę mięśniową ta wartość powinna być jeszcze trochę zawyżona. Nigdy nie przykładałam zbytniej wagi do sprawdzania, ile kalorii dziennie pochłaniam:D Mój stan zdrowotny wymusił na mnie zdrowe odzywianie się więc po prostu jadłam to co lubiłam z tych produktów nie zastanawiając się, czy danego dnia zjem więcej tłuszczu, więcej węgli i tego typu życiowe rosterki. Bilans kaloryczny moim zdaniem to wypadkowa tego, co jemy przez dłuższy okres czasu. To, że jednego dnia zjem pół paczki migdałów, zaś następnego tłuszcz w mojej diecie ogranicza się tylko do oliwy z oliwek dodanej do sałatki nie wpływa źle na mój organizm.

Moje żywienie w głównej mierze to:

1. W dni treningu siłowego dostarczam więcej pełnowartościowego białka
2. Węglowodany jem na śniadanie (owsiankaaaaa:D), obiad oraz posiłek potreningowy
3. W dzień nietreningowy daję organizmowi trochę odetchnać i zazwyczaj spożywam tylko białko roślinne i mniej węglowodanów



środa, 19 lutego 2014

Express Lunch: Gołąbki

Dzisiaj coś dla leniwców:) Czy Wy też jedząc gołąbki rozwalacie je widelcem wraz z sosem na jedną masę? Po co więc męczyć się i parzyć liście kapusty, zawiiiiiiijać? Lepiej wrzucić wszystko na patelnie :) Wszystko czego potrzebujecie to: kapusta, cebula, mięso mielone, ulubione przyprawy, przecier pomidorowy, ryż i trochę wyobraźni ;-)

Czy wiecie, że pomidory przetworzone to jedno likopenu - zapobiega on rakowi. Ponadto pomidory podane do dań mięsnych pomagają organizmowi przyswoić żelazo. Pomidorowe sosy mają wiele potasu, witaminy E oraz beta- karotenu. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy wyjadać pierwszy lepszy ketchup łyżką ponieważ wiele z nich posiada konserwanty i bardzo znikomą ilość pomidorów.


Przecier pomidorowy z owocem piquante to zdrowy wybór. Owoc Piquanté jest pierwszym, prawdziwie nowym owocem wprowadzonym na rynek od czasów Kiwi. Dzięki firmie Viands, możemy spróbować owocu Piquanté w Polsce. Owoc został odkryty w dzikim stanie w Południowej Afryce kilka lat temu. Obecnie jego hodowla i przetwórstwo są chronione patentem. Ma delikatnie piekący smak, oraz niezrównany aromat. Wyglądem przypomina miniaturowe czerwone papryczki. Znajduje się w nim 350g pomidorów na 100g ketchupu. 


Skład:
koncentrat pomidorowy, oryginalny owoc piquanté w zalewie (pochodzenie RPA), woda, cukier, ocet winny, sól morska, przyprawy naturalne.
A teraz wyjmijcie ketchup ze swojej lodówki i przeczytajcie etykietę! 





poniedziałek, 17 lutego 2014

Fitness for your soul - nowy cykl na blogu

Dziewczyny, rozpoczynam nowy cykl - fitnessowy. W zasadzie zaczynamy, bo od dzisiaj blog będzie prowadzony przeze mnie i przez moją siostrę. Będziemy zamieszczać nie tylko smaczne przepisy, ale poruszymy również temat treningu i zdrowego stylu życia :-)

Mimo tego, że każda z nas uprawia inny rodzaj sportu, razem trenuje nam się najlepiej. Ponieważ od dłuższego czasu nie mieszkamy razem, wspólne wypady na rolki, snowboard, jogging czy zumbę to dla nas nie tylko trening, ale okazja do wspólnie spędzonego czasu i super zabawy.

Dla zachęty, wrzucamy nasze plażowe wygibasy:



Dzisiaj odbył się trening siostrzany - energiczne zumbowanie :-)
Przed - tradycyjnie kawka i udało nam się dorwać pyszny batonik energetyczny, ale o tym innym razem.

Ostatnio zaczęło się głośno mówić o "wspólnych" treningach, dla tego postanowiłyśmy pochwalić się naszą więzią, trwającą od dawien dawna!
Czy wśród Was znajdują się jakieś wspólnie trenujące pary? :-)

niedziela, 16 lutego 2014

Lekka warzywna kolacja

Dzisiaj na kolację skromne warzywa w towarzystwie kolejnego z moich nowych produktów - Gomasio z algami. Gomasio - jest używany jako dodatek to wszystkich potraw, pasuje również idealnie do sushi. Jest to zwyczajnie mówiąc, sól sezamowa. Moja fasolka nabrała przez to bardzo oryginalnego smaku :-)

Konkretne Gomasio, którego ja używałam jest zamknięte w leciutkim, bo plastykowym słoiku. 

Na talerzu znalazła się paczka mrożonej fasolki, "resztki" z sokowirówki - burak i marchew, pora i jako dodatek przecier pomidorowy.
Kolacja smaczna i w sam raz dla leniuszków ;-)




ciasto-owsianka #39 pieczona

Wczoraj chwaliłam się swoją paczuszką od Viands, dzisiaj od rana eksperymentujemy z siostrą syrop z agawy, jako najpyszniejszy zamiennik różnego rodzaju słodzideł. Nadał owsiance specyficzny smak.

Składniki /2 porcje/:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki budyniu z prawdziwą wanilią
- 2 małe jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakaa naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżki syropu z agawy

Płatki uprażyć na suchej patelni (pachną bajecznie). Wymieszać z otrębami i zalać wrzątkiem do poziomu płatków. Kiedy wchłoną wodę zalać mlekiem, dodać budyń i sodę. Masę przełożyć do żaroodpornych miseczek (bądź jednego naczynia). Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem i położyć na masę. Żółtka z czekoladą i kakao zmiksować i polać jabłuszka. Ubić pianę z białek, następnie dodać syrop z agawy, wymieszać masę delikatnie łyżką i przełożyć na wierzch owsianki. Posypać słonecznikiem. piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40min.





Śniadanie mistrzów

sobota, 15 lutego 2014

Współpraca z Viands

Hej, dzisiaj zamiast posiłków będzie mała reklama :-) Jest to również mała zapowiedź przyszłych nowości w mojej kuchni. 


Podjęłam bowiem współpracę z Internetowym Sklepem Delikatesowym "Przysmaki Viands"  

Zacznę od tego, że paczka przyszła do mnie ekspresowo; jako, że jest to moja pierwsza współpraca tego typu otwierałam ją równie szybko:-) 
Produkty były bezpiecznie zapakowane wśród styropianowych kulek.




Dostałam następujące produkty:
  1. Ekologiczny syrop z agawy
  2. Oliwa Chianti Tradizionale
  3. Olej z lnu
  4. Pomidory suszone na słońcu
  5. Mąka z kasztanów jadalnych EKO
  6. Naturalna sól morska - atlantycka
  7. Gomasio z algami ekologiczne
  8. Ketchup ekologiczny Piquante Delux
  9. Oryginalna Chałwa Turecka z pełnego sezamu
  10. Ekologiczny batonik owocowo-orzechowy
  11. Syrop klonowy EKO Maple Farms, bursztynowy
Każdy produkt posiada dodatkowo polską etykietę. 

Może macie jakieś sugestie co do pierwszego testu? Co najpierw chcielibyście zobaczyć? :-)




piątek, 14 lutego 2014

Express lunch: Jęczmienna z brokułami, fetą i serkiem wiejskim

Z serii Szybki Obiad, proponuję dzisiaj kaszę jęczmienną z dodatkami ;-)


Składniki:
-mile widziane jest dodanie indyka lub kuraka (u mnie był to dosłownie express lunch, stąd nie mogłam sobie pozwolić na dodatkowe zakupy)
- pół op mrożonych brokuł
- kasza jęczmienna (ilość wg uznania)
- ser feta (u mnie to była resztka, którą znalazłam w lodówce, więc mniej więcej pół opakowania)
-3 łyżki serka wiejskiego
- czosnek (również wg uznania - ja dodaję 3 ząbki)
- pieprz cayenne, pieprz biały

Posiekany czosnek z odrobiną soli podpiec na oliwie, dodać brokuły, dolać wrzątku (mało-nawet żeby nie przykryło brokuł), zostawić chwilę pod przykryciem. Warzywa powinny szybko zmięknąć, dodajemy ser fetę, przyprawy i na koniec serek wiejski - dajemy mu moment, żeby się rozpuścił.
Na koniec dodajemy ugotowana ówcześnie kaszę.



niedziela, 9 lutego 2014

Placek czeko-buraczany AKCJA

Kolejne danie z autorskiej akcji "Resztkowo-jem zdrowo!" 
Tym razem placek buraczano-czekoladowy MNIAAAM



Składniki:
placek:
-resztki buaraczane (3łyżki) (równie dobrze możemy użyć startego buraka na tarce)
-łyżka mąki owsianej
-łyżka budyniu czekolodowego
-łyżeczka lnu mielonego
-2 jajka

-kakao


piątek, 7 lutego 2014

Pankejki marchewkowe START akcja Resztkowo-Jem zdrowo!

Rozpoczynam akcję "Resztkowo - jem zdrowo". Pewnie wiele z Nas ma dylemat - jak kreatywnie wykorzystać resztki z warzyw wyciśniętych na sok? Chcę stworzyć zbiór zdrowych przepisów dla sokopijców:D 




Resztkowo - jem zdrowo!
 Resztkowo - jem zdrowo!



Na drugie śniadanie, z największą przyjemnością zajadam się pankejkami marchewkowymi ;-)

Składniki:
  • resztki marchewkowe (nie masz? to nie problem - zetrzyj na tarce marchewkę) 
  • jajko 
  • ~200ml jogurtu greckiego (3łyżki)
  • mąka owsiana (~4-5łyżek)
  • 1-2łyżki siemienia lnianego (miałam nie mielone)
  • soda/proszek do pieczenia
Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki (oprócz białka). Dodajemy ubite białko i łączymy składniki mieszając, nie miksując! Smażyłam na odrobinie masła kokosowego.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...