sobota, 23 listopada 2013

Zapiekana z brokułami i serem pleśniowym

Szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy :)

Dzisiejszy obiad to pyszna zapiekanka, powstała w wyniku szybkiej burzy mózgu przy lodówce :-)

Składniki: (na 2 osoby)
  • 2 sznycle z indyka
  • makaron żytni świderki (na oko było to 100g bez ugotowania)
  • paczka brokuł mrożonych
  • ser pleśniowy (100g) 
  • serek wiejski (4 łyżki)

Brokuły i makaron uprzednio należy ugotować. Brokuły mrożone gotujemy max 10min. 
Mięsko pokroić w kostkę i podpiec (przyprawy wg smaku, u mnie: sos sojowy, czosnek, cayenne, papryka słodka). Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać sery i wymieszać.

Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180C, do 30min. Jednak, jak wiadomo, u każdego inaczej.



Jak zrobić masło orzechowe? / How to do your own homemade peanut butter?

Ostatnio chwaliłam się Wam słoikiem masła orzechowego crunchy. Jak wszystko kiedyś się kończy, tak nadszedł moment, aby napełnić pusty słoik nowym wyrobem :-)
Przy okazji instruktaż, co i jak. 
Do masła orzechowego, słonecznikowego czy jakiegokolwiek innego, nie dodajemy żadnych tłuszczów!
Jedynym podstawowym składnikiem są orzechy + ew dodatki tj miód, sól

Only peanuts, sunflowers and NO oils! 

Od razu zaznaczę, że nie blendujemy wszystkiego na raz, bo nasz sprzęt możę tego nie wytrzymać (i raczej nie ma co eksperymentować i go sprawdzać) -tylko w etapach. 
  1. obieramy fistaszki - peel peanuts or use unpeeled 
  2. prażymy na patelni (jako połóweczki, nie całe orzeszki) na małym ogniu, uwaga, żeby się nie spaliły! - fried peanuts on no oil frypan
  3. studzimy - give it 5 min for get colder
  4. jeszcze delikatnie ciepłe wrzucamy do blendera / zostawiamy mniej więcej garstkę orzeszków do dodania pod koniec (w przypadku crunchy) - start blending (if you would like to get crunchy one, push aside some peantus)

...
dalej blendujemy... 
kiedy powstania masa kremowego "masła" dodajemy odstawioną wcześniej część orzeszków i ew miód
i blendujemy, po raz ostatni  :-)

Now, its time for adds - you can do it or now. I preffer pure peanut butter, but if you like you can add honey, salt. To make it crunchy - now add peanuts that you push aside before.

         


Blending again - untill you get butter consistency :-)
i to o to, co nam powstaje :-)

piątek, 22 listopada 2013

Fasolowa "ciacho-kanapka"

Na razie mogę podzielić się z Wami jedynie wyśmienitymi zdjęciami :-) I zdradzić, że "ciacho-kanapka" jest przełożona domowej roboty masłem orzechowym chrunchy i serem emilki. W smaku - pyszności!
Jutro postaram się dodać dla Was przepis :-) A na teraz czekam tylko na okrzyki zachwytu!

U mnie była dzisiaj idealnym posiłkiem potreningowym:)






środa, 20 listopada 2013

Pomysł na omleta

Mój dzisiejszy omlet wytrawny. 
Z serem z niebieska pleśnią ala topiony m, suszonymi oraz świeżymi pomidorami + posmarowany serkiem naturalnym Łaciatym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...