wtorek, 2 kwietnia 2013

Babka pomarańczowa LIGHT

Składniki:

  • 0.5 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki zbożowej (u mnie 3 Zboża)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • starta skórka pomarańczy (z jednej)
  • 3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szkl oleju
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 
W misce miksujemy resztę składników. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy, za pomocą łyżki. 
Formę od babki smarujemy masłem i wlewamy ciasto.
1h pieczemy w 140C,
następnie 30min w 160C

Piekłam w małej formie do babki z tulejką, 23cm



oryginalny przepis zaczerpnięty z chilifiga.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...