piątek, 24 sierpnia 2012

koktajl winogronowy

Tak proste, a tak pyszne!




Składniki:

  • winogrona (przekrojone na pół i pozbawione pestek)
  • jogurt naturalny

opcjonalnie:
  • płatki owsiane i pszenne (razem 3 łyżki)
  • liście mięty
  • sok z cytryny
  • melon (polecam również koktajl z samego melona i jogurtu - wtedy wskazanym będzie cynamon na wierzchu - mniaam!)

Wszystko razem miksuję na turbo w Thermomixie. Można użyć również blendera.




piątek, 3 sierpnia 2012

Czeko cappucino!

Rozpływające się w ustach czekoladowe ciacho z masą cappucino

Dzisiaj mniej dietetycznie, ale tak ciacho tak pyszne, że musiałam dodać :-)




Składniki:

1. Ciasto

  • 5 jajek
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 125g miękkiego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150g cukru
  • 125g mąki (akurat miałam w domu tylko krupczatkę)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Masło zmiksować.Dodać roztopioną czekoladę*. Kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody połączyć z masą. Dodać cukier. Mix. Następnie dodawać żółtka, miksując po każdym jednym dodaniu.

Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą, za pomocą łyżki.

"Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty."

*czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej - potrzebujemy mały rondelek i miskę (najlepiej metalową). Do rondelka wlewamy ugotowaną, wrzącą wodę. Kładziemy miskę (ważne by była ona odpowiednich rozmiarów - nie spadała do środka :-) - i nie zostawiała otwartych przestrzeni) - do misi wrzucamy czeko połamaną w kostki i zostawiamy na jakąś chwilę. Możemy od czasu zamieszać. Dodajemy do masy lekko przestudzoną.

2. Masa
  • 250g serka mascarpone 
  • 250g śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60g kawy cappucino (użyłam smakowej - czeko)
  • 3 łyżki cukru
Serek połączyć z kawą, za pomocą miksera. 

Przestudzoną i rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody żelatynę dodać do ubitej na sztywno kremówki, połączonej wcześniej z cukrem. Ubitą masę połączyć z kawowym mascarpone - zmiksować.

3. Góra
  • 250g kremówki
  • łyżka cukru
  • 20g cappucino
Śmietanę ubić, dodać cukier i zmiksować.

"Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę."

przepis z: mojewypieki.blox.pl


Zachęcam do polubienia: facebook - Eltaypas :-)

Czekolada w roli głównej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...