niedziela, 13 maja 2012

Serek wiejski "makowiec"

Serek wiejski "makowiec"




Pierwsza z moich wariacji nt. serka wiejskiego. Nazwa mówi sama za siebie- smakuje jak makowiec ;-)

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka maku
  • pół dużego jog naturalnego
  • słodzik (do smaku)
  • aromat migdałowy
Wszystkie składniki mieszamy razem i pałaszujemy.
Na zdjęciu posypany dodatkowo cynamonem, bo ostatnio mam szajbę na jego punkcie :-)

Lody kakaowe i jagodowe

1. Lody kakaowe straciatella
2. Lody jagodowe



1. Lody czekoladowe
Składniki:

  • opakowanie mleczka odtłuszczonego, skondensowanego (350g)
  • 2 łyżki serka Emilki
  • 3 łyżeczki kakaa
  • 4 tabletki słodzika
  • aromat czekolady mlecznej
  • 2,3 łyżki mleka
Czekolada straciatella

Składniki:
  • łyżeczka błonnika kakaowego
  • łyżeczka kakao 
  • łyżka/2łyżki mleka
  • słodzik

Zimne mleko ubić na pianę. W osobnym naczyniu wymieszać resztę składników, dodać do mleka. Miksować. Przelać do naczynia i włożyć do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszać masę.


Ze wszystkich składników utrzeć jednolitą masę. Włożyć na chwilę do lodówki, kiedy błonnik nasiąknie, wyjąć i łyżeczką wrzucać małe odłamki do lodów.

Lody czekoladowe nadają się na fazę II P

2. Lody jagodowe

Składniki:

  • 500g mrożonych jagód
  • pół szklanki maślanki
  • 2 łyżki płynnego słodziku
450g jagód zmiksować z maślanką i słodzikiem. Do gotowej masy dodać resztę całych jagód. Wlać do naczynia i włożyć do zamrażalnika.

Lody jagodowe nadają się na fazę III jako porcja owoców.


Bułeczki serowe z musem rabarbarowym

I. Bułeczki serowe z musem rabarbarowym





1. Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 3 łyżki otrębów 
  • 1 łyżka budyniu (na skrobi kukurydzianej)
  • 200g twarogu
  • słodzik (u mnie: 5 rozkruszonych tabletek)
2. Składniki na nadzienie serowe:
  • 50g twarogu
  • słodzik (u mnie: 2 rozkruszone tabletki)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • aromat (u mnie kilka kropli waniliowego)
3. Składniki na "wierzch rabarbarowy":
  • rabarbar
  • słodzik
  • woda
  • łyżeczka lnu mielonego
Ad.1. Przygotowanie ciasta
Wymieszać twaróg, otręby, łyżkę budyniu i 2 żółtka. Białko ubić ze szczyptą soli, dodać masę twarogową. Dobrze wymieszać, można chwilę zmiksować. 

Ad.2. Przygotowanie nadzienia serowego
Wszystkie składniki utrzeć na masę.

Ad.3. Przygotowanie musu rabarbarowego
Podałam składniki na oko - dostosujcie do swoich wypieków :-) 
Rabarbar umyć, większe laski obrać. Pokroić na plasterki, wrzucić do garnka i zalać małą ilością wody. Dusić pod przykryciem, odparować prawie całą wodę i dodać len mielony- musik się ładnie zagęści. Kiedy zmięknie dodać słodzik - wg własnego uznania.

Ciasto wyłożyć na blaszy łyżką. Na każdy placek nałożyć nadzienie serowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' - piec około 40min.
Bułki wyjąć z piekarnika, nałożyć mus rabarbarowy i zajadać:)
Można posypać cynamonem do smaku.

Bez musu rabarbarowego nadaje się na fazę proteinową, z musem- na proteinowo-warzywną.

SMACZNEGO:)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...